Grafikens Hus Gripsholms Kungsladugård
647 31 Mariefred
Tel. 0159-231 60
Utställningen pågår26 april - 24 augusti

Öppet dagligen 11.00 - 17.00
Hitta hit Karta från Google Maps
English
Jockum Nordström har under senare år trätt fram som en av Sveriges mest uppmärksammade och efterfrågade konstnärer. År 2005 stod han i fokus på den stora konstmässan The Armory Show i New York och samma år presenterades Jockum Nordström i en omfattande separatutställning på Moderna Museet i Stockholm.
Jockum Nordström på Crown Point Press, December 2007

Back to the Land, 2008 Etsning. 66×122.5 cm
© Jockum Nordström & Crown Point Press


Lick my hand, 2008. Etsning. 49×67 cm
© Jockum Nordström & Crown Point Press


House and bugs, 2008. Etsning. 57×80 cm
© Jockum Nordström & Crown Point PressNu är han aktuell på Grafikens Hus som första stipendiat i Grafikens Hus Swedish American Artist Exchange Program och deltar i Grafikens Hus sommarutställning 2008 ”Concepts, Chemistry & Copper – Etsningar från Crown Point Press, San Francisco” 26 april–24 augusti.

Det senaste tillskottet till Jockum Nordströms bildvärld är tre stora etsningar skapade under en vistelse på Crown Point Press i San Francisco i december 2007. Grafikens Hus inledde samma år ett samarbete med Crown Point Press, ett av USA:s ledande koppargrafiska förlag och bjöd in Jockum Nordström som första svenska konstnär i projektet.

Under tre intensiva veckor arbetade konstnären i Crown Point Press stora kombinerade ateljé och grafikverkstad i centrala San Francisco. Jockum Nordström har inte tidigare arbetat med etsningar, men det nya mediet visade sig passa som hand i handske till hans konstnärliga arbetsmetod. Som i ett nutida alkemistiskt laboratorium växte bilderna i Crown Point Press ateljé fram i mötet mellan idéer, kemiska vätskor och blänkande kopparplåt. Etsningarna är en unik syntes av den Nordströmska teckningens precision, collagets öppna bildrum och måleriets organiska färgskalor. De tre etsningarna trycks av Crown Point Press i exklusiva upplagor på 50 numrerade och signerade exemplar. De visas även på konstmässan i Basel och på Crown Point Press Gallery i San Francisco under 2008.

Anders Krüger, konstnärlig ledare Grafiken Hus

Se bildspel från Jockums vistelse vid Crown Point Press